WAT TE DOEN ALS ER EEN AMBULANCE AANKOMT?

Of je nu in de bebouwde kom rijdt, op een rijksweg of snelweg, voor een ambulance moet je altijd ruimte maken. Het belangrijkste is dat je rustig blijft en even goed bedenkt op welke manier je de ambulance een goede doorgang kan geven. Paniek of gevaarlijke verkeerssituaties maken het de ambulancebestuurder moeilijker om op tijd bij zijn bestemming te komen, en dat is een probleem als elke seconde telt.

VIJF TIPS VOOR EEN VEILIGE DOORGANG

Wanneer een ambulance met zwaailicht, sirene of beide rijdt, dan is er sprake van een noodsituatie. Wegebruikers moeten ruimte maken voor de ziekenwagen, zonder dat ze daarbij zichzelf of een ander in gevaar brengen. Onderstaande tips zijn goed om eens door te nemen, ze geven aan wat je het beste kan doen in verschillende verkeerssituaties.

  1. Rijd je op een rotonde, blijf dan op die rotonde rondrijden, totdat de ambulance de rotonde heeft verlaten.
  2. Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij.
  3. Houd genoeg afstand tot je voorganger, zo kan er altijd een ambulance tussen, mocht dit nodig zijn.
  4. Laat de vluchtstrook vrij.
  5. Houd je altijd aan de maximum snelheid en wijk pas uit als zich een veilige mogelijkheid voordoet.

POLITIE EN BRANDWEER

Wat je moet doen en laten als er een ambulance aankomt, is hetzelfde als wat je wel en niet moet doen als er een politieauto of brandweer nadert. Zonder zwaailicht of sirene is er niks aan de hand en hebben zij geen voorrang nodig. Als het nodig is om ergens snel te zijn, dan zullen ze dat duidelijk aangeven.

ALS RUSTIG BLIJVEN MOEILIJK IS

Er zijn mensen bij wie het koude zweet uitbreekt als ze een zwaailicht zien of een sirene horen. Dat kan komen door een nare ervaring, bijvoorbeeld een verkeersongeluk dat ooit heeft plaatsgevonden en waar de verkeersdeelnemer bij betrokken was. In sommigen gevallen raken mensen echt in paniek als er een ambulance aankomt. Dit is voor niemand wenselijk en iets wat serieus genomen moet worden. Heb je hier last van, ga dan eens naar de huisarts, hij heeft wellicht tips of kan je doorverwijzen naar een goede therapeut die je kan helpen met dergelijke angsten. Heb niet het idee dat je je aanstelt, maar neem jezelf en de veiligheid van je medeweggebruikers serieus.