De laatste jaren zijn we als Nederlander steeds meer en verder gaan fietsen.
Dit is met name te danken aan de opkomst van de elektrische fiets.De e-bike draagt bij aan een ontspannen en comfortabele fietstocht terwijl je daarnaast gezond in beweging bent. We nemen de fiets dan ook graag mee op vakantie. Of we nu lekker willen uitwaaien aan zee of al fietsende de heuvels van Zuid-Limburg willen verkennen, de elektrische fiets gaat met ons mee. Maar hoe vervoer je je elektrische fiets nu veilig? En gelden er andere regels dan bij normale fietsendragers?
Voordat je een fietsendrager aanschaft, is het belangrijk om eerst na te kijken wat de maximale kogeldruk is van je auto. De fietsendrager en de fiets mogen bij elkaar niet zwaarder zijn dan de maximale kogeldruk. De kogeldruk kun je veelal vinden op het typeplaatje van de trekhaak, meestal naast de stekkeraansluiting. Middenklasse auto’s kunnen 2 elektrische fietsen meestal zonder problemen vervoeren, maar bij kleinere auto’s is de maximale kogeldruk vaak niet toereikend.
Aan te raden is om de accu’s van de elektrische fietsen los te vervoeren in de kofferbak. Dat scheelt gewicht en eventuele elektrische storingen bij regen.
Je weet nu welke fietsendrager geschikt is voor het vervoer van de zware e-bikes. Het bevestigen van de fietsendrager is de volgende stap. Hierbij let je op de volgende zaken:
· Fietsendrager bevestigen
Iedere fietsendrager voor elektrische fietsen heeft natuurlijk zijn eigen instructie om bevestigd te worden op de trekhaak.
· Stekkeraansluiting
Wel heeft iedere fietsendrager een stekkeraansluiting om de verlichting van stroom te voorzien. De meeste auto’s hebben tegenwoordig een 13-polige stekker. Zorg ervoor dat de aansluiting van de auto overeenkomst met de stekker van de fietsendrager.
· Elektrische fiets op de fietsendrager tillen
Een zware elektrische fiets is nog niet zo eenvoudig op te tillen. Daarom is het handig om gebruik te maken van een oprijgoot zodat je de fiets gemakkelijk op de fietsendrager kunt rijden. Sommige modellen fietsendragers hebben een elektrische lift, waardoor de fietsendrager voor jou tilt.
· Bevestigen van de fiets op de fietsendrager
Nadat de fiets op de fietsendrager staat, kun je de fiets bevestigen. Afhankelijk van het soort fietsendrager is ook de bevestiging. Dat kan bijvoorbeeld door middel van het frame, de voorvork of de crank.
De verlichting wordt standaard gecontroleerd tijdens de APK. Het is goed om door het jaar heen af en toe te controleren of alles naar behoren functioneert. Als je twijfelt, ben je altijd van harte welkom in onze garage. Onze vakmensen kunnen de situatie snel beoordelen en eventuele reparaties uitvoeren.