Een dagje lekker fietsen op een mooie plek, de fietsen mee op vakantie, de fiets van je zoon oppikken omdat hij met een lekke band bij school staat, samen met vrienden naar de Ardennen voor een mooie mountainbiketour… Er zijn veel momenten dat het handig is om één of meerdere fietsen te vervoeren. Maar wat is nu praktisch, op welke manieren kan je fietsen vervoeren?
Er zijn drie manieren om een fiets te vervoeren met de auto:
De meeste fietsendragers hebben drie bevestigingspunten waar de fiets aan de drager vastzit. Het is raadzaam om naast deze drie punten de fiets ook met een spanband vast te maken aan de fietsendrager.
Het merendeel van de Nederlandse vakantiegangers met een caravan neemt een fiets mee op vakantie. Het is ook heel praktisch en fijn dat je even op de fiets je stokbroodje kan halen of de omgeving lekker rustig per fiets kan bekijken. Er zijn verschillende soorten fietsenrekken. Zo heb je de disseldrager, deze wordt gemonteerd op de disselbak. Het is belangrijk om een licht fietsenrek te kiezen, anders wordt de druk op de trekhaak te groot, dit wordt kogeldruk genoemd. Als je e-bikes hebt, dan is het beter om niet twee fietsen op een disselbakdrager te monteren, maar één fiets voorop en één fiets achterop. Hierdoor is het gewicht beter verdeeld. De achterdrager kan niet zelf bevestigd worden, dat moet door een specialist gedaan worden.
Een caravan is van nature slingergevoelig, hoe meer gewicht er ver van de as geplaatst wordt, des te groter de kans op slingeren. Voor de rijveiligheid is het het beste als de fietsen ín de caravan worden vervoerd.
Er zijn speciale rekken te koop die je op een gesloten aanhanger of vouwwagen kan bevestigen. Op deze rekken liggen of staan één of meerdere fietsen. Dit kan heel praktisch zijn als je op vakantie gaat. Let wel op dat het gewicht van de fietsen en het fietsenrek opgeteld worden bij de maximale trekkracht. Het is dus belangrijk om het kentekenbewijs en het rijbewijs te controleren, zo weet je of je op pad kan met de fietsen erbij. Je voorkomt zo een hoge boete en zorgt dat je controle blijft houden over het voortuig en de aanhanger of vouwwagen.
Tot slot nog enkele tips:
– Zet je fiets altijd op slot, zo kan deze niet zo snel gestolen worden als je even moet tanken of in de file staat.
– E-bikes wegen aanzienlijk meer dan een gewone fiets. Houd er altijd rekening mee dat je het maximum laadgewicht niet overschrijdt.
– Verwijder alle losse fietsaccessoires, zoals fietscomputers en accu’s.
– Ga altijd goed geïnformeerd op reis. Als je naar het buitenland gaat kunnen daar andere regels gelden dan hier.