Kwaliteit is heel belangrijk bij kinderzitjes. Bij een ongeluk kan het verschil tussen een niet-gekeurd en een goedgekeurd autostoeltje pijnlijk groot zijn. De keuringsnorm ECE-R44 is al wat ouder en deelt de stoeltjes in op lichaamsgewicht. Voor iedere groep geldt een minimum en een maximum gewicht. De andere keuring is een i-Size goedkeuring (ECE-R129), deze zijn ingedeeld op lichaamslengte. Autostoeltjes kunnen een goedkeuring hebben voor één groep of voor meerdere groepen. Zeker bij kinderen die klein zijn maar wat zwaar, of groot en juist licht is het belangrijk om een goede keuze te maken.
Er zijn vrijwel geen autostoeltjes verkrijgbaar uit deze groep. Wel zijn er reiswiegjes op de markt met een groep 0-goedkeuring. Deze kunnen gebruikt worden als een klein baby’tje liggend vervoerd moeten worden om gezondheidsredenen.
Deze autostoeltjes voor baby’s moeten tegen de rijrichting in gemonteerd worden. Als je een lang kindje hebt en het komt, voordat het zwaarder is dan 13 kg, met het hoofdje boven het stoeltje uit, dan is het tijd voor Groep I stoeltje. Naast de bevestiging met autogordels, bestaat ook het Isofix-systeem. Dit is een kliksysteem dat in de auto wordt gemonteerd en waar je het stoetje direct op kan bevestigen.
In tegenstelling tot de 0+ stoeltjes worden de zitjes uit deze groep bijna allemaal met de rijrichting mee vastgezet. Ze hebben een eigen gordelsysteem.
Deze groepen worden vaak samengevoegd tot één groep. Deze zitverhoger komt zonder en met rugleuning. Wij adviseren om te kiezen voor variant mét rugleuning, omdat dit meer zijbescherming biedt en omdat het een geleider heeft voor de autogordels, waardoor deze beter passen.
Bij i-Size goedkeuring (ECE-R129) bepaalt de fabrikant zelf wat de minimale en maximale lengte is voor een zitje. Op het oranje label staat het lengtebereik aangegeven. Kinderen tot 15 maanden moeten volgens deze richtlijnen altijd tegen de rijrichting in worden vervoerd.
Nieuwe autostoeltjes zijn het veiligst, maar het is ook een flinke investering. Als je kijkt naar een tweedehands zitje, let dan op de volgende punten:
1. Zorg dat het stoeltje goed uit ANWB-test is gekomen. Dit zijn strenge testen en een goedkeuring betekent dat je te maken hebt met een betrouwbaar autostoeltje. De testen staan op de website van de ANWB.
2. Controleer de staat van het zitje. Bij de kleine zitjes moeten de gordels en het gordelslot intact zijn en goed functioneren. Ook mogen er nergens scheuren, barsten en vervormingen aanwezig zijn. Ook verkleuringen van het materiaal kunnen duiden op zwakke plekken.
3. Kijk of de eigenaren nog een handleiding hebben of wellicht staat deze ergens online.
Bij Nabuurs staan we voor complete service. Schaf je een nieuwe auto aan en wil je weten of ieder kinderzitje er in past of dat je ergens rekening mee moet houden? Wij kijken graag met je mee. Kom langs bij onze vestiging in Cuijk.